28.09.2022)
Detaljne upute koje će vam pomoći da ručno izrežete krušku
Bogat urod i zdravlje vaših stabala kruške možete osigurati, između ostalog, redovitim i pravilno izvedenim rezovima. Ima ih više vrsta, ovisi u kojoj je životnoj fazi stablo, želite li rezanjem riješiti konkretan problem i naravno – ovisi i o godišnjem dobu. Kako i kada rezati kruške?
Režite voćke
Krošnju nije moguće rezati na isti način - to ovisi o vrsti, visini, zdravstvenom stanju ili željenom obliku krošnje... U prvim godinama nakon sadnje cilj rezi je uzgoj snažna i čvrsta krošnja redovite rodnosti. U starijoj dobi rezanjem održavamo pravilan omjer rasta krošnje i rodnosti. Pomlađujući rez sprječava umor, potiče obnovu rasta i plodnost. Rezidba također utječe na broj, veličinu i kvalitetu usjeva.
Rezanjem do bogate žetve
Održavanje ravnoteže između rasta i plodnosti potrebno je pravilnom reznjom i ishranom. Redovitim, umjereno dubokim rezom i dovoljnom gnojidbom (dušičnim, fosfornim i kalijevim gnojivima) osigurat će se dovoljan godišnji urod i spriječiti slabljenje stabla.
Osnovni pojmovi
Prilikom rezanja važno je znati nazive i svojstva pojedinih dijelova stabla:
-
završna, srednja grana: raste okomito prema gore, u produžetku debla;
-
krakovi: ogranci, proizlaze bočno od završne grane;
-
izdanci: produženi rastu na krajevima krakova, konkurentni im rastu najbliže;
-
izrasline: mogu biti drvenaste (neproduktivne) ili plodne - s pupoljcima, nalaze se na stranama grana;
-
pupoljci: tijekom vegetacije ih nazivamo očima, tijekom vegetativnog mirovanja su vidljivi - tanji su lisnati i drvenasti, okrugli su cvjetni;
-
jednogodišnji prirast: prirast tijekom vegetacije, nazivamo ih izbojci tijekom mirovanja.
Osnove bismo trebali imati, pa kakva je rezidba potrebna za zdravlje vaših stabala kruške tijekom godine? Kada je idealno vrijeme za rezanje krušaka?
Prvi rez i rez u ranim godinama
Drvo zahtijeva prvi rez nakon sadnje. Ovim rezom ostavljamo najviše pet jednako jakih krakova, pravilno razmaknutih sa strane. Ostale izdanke režemo uz deblo za prsten grane.
Kod stabla posađenog u jesen , koje ima dobro razvijen korijen, najprije skratite najviši krak za dvije trećine duljine, a ostale krake za polovicu dužine. Posljednji pupoljak treba biti usmjeren prema van od krošnje, a krajevi krakova trebaju biti približno u istoj ravnini.
Svježe posađeno i mlado stablo nema sve izvorne korijene, pa je potrebno skratiti krošnju razmjerno korijenju. Ako sadimo u proljeće, rez radimo prije sadnje. Rezidba Nakon sadnje kruške u jesen mladice skraćujemo samo djelomično, a cijelu rezidbu obavljamo do sljedećeg proljeća.
Ljetni kroj
Ljetna rez kruške ili " rez nakon zelenila" uzrokuje ograničenje rasta stabla - što možemo iskoristiti kod oblikovanja nepravilno rastuće krošnje.
Skratimo li vegetacijski vrhunac u fazi rasta, rast će oslabiti, a nepokošeni izboji će, naprotiv, rasti bujnije. Od kraja srpnja do sredine kolovoza (u fazi formiranja terminalnih pupova) mladice možemo skratiti kako bismo podržali bolji razvoj pupova.
Zimski kroj
I zimi je moguće rezati krušku i tako podržati njeno zdravlje i rodnost. Kod stabala slabog rasta režemo krušku na njoj - prije razdoblja vegetativnog mirovanja.
Reza bujnijeg drveća prikladna je samo u proljeće, u vrijeme pupanja i cvatnje - ova rez će ograničiti rast. Zimska reznica kruške ne smije se obavljati na temperaturi nižoj od -8 °C jer bi mraz mogao oštetiti ogoljeno tkivo.
Prozirna kruna
Pri rezi je preporučljivo kombinirati skraćivanje grana s uklanjanjem cijelih grana - time postižemo svjetliju krošnju i jačanje cijelog stabla. To će spriječiti, između ostalog, pojavu neželjenih lišajeva .
Glavne grane potrebno je redovito skraćivati, inače bi ostale vrlo slabe. No, s skraćivanjem ne treba pretjerivati - to bi rezultiralo prejakim i nesavitljivim granama te prenaglo izraslom krošnjom. Zahvaljujući prozirnosti krošnje, očuvat ćemo dobro zdravlje i spriječiti pojavu gljivičnih i gljivičnih bolesti .
Rez za pomlađivanje
Krošnju ostarjelog stabla potrebno je pomladiti - dubljim rezom u staro drvo u pretproljetnom razdoblju. Kod pomlađivanja najprije posvijetlimo krošnju, odstranimo suhe i bolesne grane, a zatim režemo glavne grane odozgo prema dolje.
Što je stablo starije, to više možemo skratiti gornje grane – za četvrtinu do pola, ovisno o starosti i zdravstvenom stanju stabla.
Za podršku plodnosti stabla važno je koristiti dušična gnojiva, ali ne neposredno prije rezanja! Gnojidbu je idealno obaviti godinu dana prije planiranog pomlađivanja.
Osobitosti reza kruške
Reznice kruške slične su rezovima drugih voćaka, ali imaju i svoje osobitosti:
-
Kruške imaju uspravan habitus rasta i bogatu formaciju vučijih izraslina na starijem drvu.
-
Završna grana mora prelaziti ravninu krajeva bočnih grana za cca 10 cm.
-
Kod slobodnorastućih oblika grane samo malo skraćujemo, a dublji rez koristimo samo ako je cilj postići idealnu podređenost grana, inače će se formirati previše zbijenih uspravnih izboja.
-
Kruške imaju izvrsnu regenerativnu sposobnost i stoga možemo pomladiti i vrlo stara stabla (i po nekoliko desetljeća).
Koje alate koristiti?
Za točan i jednostavan rez potreban vam je kvalitetan alat. Na prvom mjestu je pila na grani , kojom možete piliti i deblje i jače drvo. Za vrlo debele (već posječene) grane ili za cijepanje posječenog stabla možete koristiti sjekiru - u usporedbi s pilom olakšat će i ubrzati rad s velikim komadima drveta.
S vrtnim škarama možete jednostavno ukloniti mlade, savitljive grane.
Gnojiva i prskalice za kruške
Stabla kruške trebaju cjelogodišnju njegu i zaštitu od bolesti i štetnika. Kao što smo gore spomenuli, za kruške su prikladna sljedeća gnojiva:
-
dušikovi : urea , amonijev sulfat
-
fosforna kiselina : superfosfat
-
kalij : PowerOF-K
Za zaštitu od štetočina i bolesti borite se učinkovitim prskanjima , npr.:
-
monilium rot : Quick Magnicur , Signum , TOPAS 100 EC
-
grinje : Mavrik 2 ef , Ortus 5 sc , Vertimec 018 ec i dr.
Uz pravilnu njegu, kruške i drugo jezgrovo voće bit će manje osjetljivo na bolesti i štetnike . Podržavate li njihovo zdravlje redovitim rezovima zahvaljujući našim savjetima, zajamčena vam je bogata žetva svake godine.
Nedostaje li vam savjet ili imate pitanje ili komentar? Pišite nam!