+421 915 420 295 +421 915 420 295 | PON - PET 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Agardina - internetska trgovina jeftinih sprejeva
0
Košarica
Košík
0,00 €

Menu

Breskve

Klasterosporioza (rupa na lišću i pjegavost lišća)
To je bolest koju uzrokuje gljivica Clasterosporium carpophilum. Na lišću se očituje u obliku nekoliko milimetara velikih, oštro ograničenih smeđih pjega, koje kasnije otpadaju s lisne plojke, zbog čega se ova bolest naziva i pjegavost lišća. Ovakvu rupičastu šaru nalazimo i na lišću drugog koštičavog voća (šljive, trešnje, višnje, marelice). Drugi simptom klasterosporioze je mala pjegavost plodova, koja je često popraćena gliotokom. Uzročnik bolesti prezimljuje s konidijama kako u otpalom lišću tako i na kori drveća. U slučaju kišovitog vremena nakon pupanja stabala ove konidije klijaju i zaraze lišće ili plodove breskve.
Tart na breskvama
Šarka je vrtlarima poznata prvenstveno kao opasna virusna bolest šljive. No, njeni domaćini su i marelice, breskve, bademi, crni trn, crna trešnja, mahalebka i mirobalan. Na lišću marelice leptir se pojavljuje u obliku žutozelenih ili blijedozelenih crteža, pruga, prstenova ili pjega, koji su najizraženiji u prvoj polovici vegetacije. Na površini plodova marelice simptomi skarka se mogu uočiti neposredno prije njihovog sazrijevanja. Manifestiraju se relativno velikim bjelkastim crtežima i prstenovima. Ponekad su plodovi na mjestima tih pjega malo deformirani. Meso jako zaraženih plodova je vlaknasto, slabo sočno i bljutavog okusa. Vrlo tipično, skorbut se manifestira na košticama marelice u obliku bjelkastih kolutova, crteža i mrlja koje ostaju na njima i nakon sušenja. Na lišću breskve simptomi skorbuta se javljaju rjeđe, a očituju se žućenjem žila i deformacijom plojke lista. Simptomi na plodovima breskve slični su onima na marelicama, s tom razlikom što su zbog fine dlakavosti breskve manje uočljivi i postupno nestaju sazrijevanjem ploda. Šarka se širi i sadnim materijalom (oči, reznice, reznice) i kukcima. Glavni prijenosnici virusa su razne vrste lisnih uši štetnih za kamenjare.
Omot breskve (orijentalni)
Breskvin svrdlaš (Cydia molesta, Plodokaz peachyňový) oštećuje breskvu kako izjedajući hodnike na vrhovima mladica tako i izazivajući crvljivost plodova. Štetnik hibernira u stadiju razvijenih gusjenica koje se u proljeće kukulje. Može imati dvije do tri generacije godišnje. Najštetnije su ljetne generacije koje napadaju kasnije sorte namijenjene konzerviranju. Crvolivi plodovi često su podložni monilijskoj truleži. Slične štete breskvama uzrokuje i breskvin plamenac (Anarsia lineatella) koji prezimljuje u stadiju mladih gusjenica. U proljeće ove gusjenice izjedaju izbojke duge nekoliko centimetara.
Kolač od brašna od breskve
Pepelnicu breskve uzrokuje gljiva Sphaerotheca pannosa var. persicae. Simptomi bolesti mogu se uočiti na mladom lišću, krajevima izdanaka i prije svega na plodovima u obliku guste bjelkaste mahune koja kasnije posmeđi. Jače zahvaćeni listovi otpadaju, pokožica ploda se sprži i plod se deformira. Pepelnica se širi za suhog i toplog vremena. Pojedine sorte breskvi i nektarina različito su osjetljive na bolest.
Monilius sušenje cvjetova i mladica breskve
Uzročnik bolesti je gljiva Monilia laxa koja je i uzročnik truleži koštičavog voća. Infekcija se javlja kada se kišovito i hladno vrijeme zadrži tijekom razdoblja petorenja stabala. Bolest se najčešće javlja na višnjama i marelicama, a posljednjih godina zabilježena je i na breskvama i šljivama. Unutar navedenih voćnih vrsta postoje značajne razlike u osjetljivosti sorti, pa se često događa da različite sorte posađene jedna do druge pokažu različit stupanj napada. Gljiva hibernira u tzv monilium mumije, plodovi iz kojih se u proljeće oslobađa ogroman broj spora.
Uvijen list breskve
Kovrčavost lišća (Taphrina deformans) je ekonomski najvažnija bolest breskve, jer zahvaća mlade listove koji već opadaju u proljetnim mjesecima. Gubitak značajnog dijela lisne površine uzrokuje i opadanje mladih plodova, što ugrožava berbu u određenoj vegetacijskoj sezoni. Kišovito i hladno vrijeme na kraju zime, u fazi pupanja i kratko nakon pupanja do početka cvatnje breskve pogoduje zarazi stabala. Uzročnik bolesti prezimi u stadiju nabubrenih spora (tzv. blastospora) na kori drveća i ispod ljuskica pupova.