28.02.2020 (Ažuriranje članka: 01.06.2024)
Zaštita vinove loze od štetnika: pomaže pravilna rezidba i pažljivo odabrani pripravci
Pojedine sorte vina potrebno je razumjeti i usavršavati kako bi se u završnoj fazi moglo uživati u sočnim i bogatim grozdovima. Oni koji uzgajaju vinovu lozu u vlastitom vinogradu dobro znaju koliko je teško spriječiti njihovo slabljenje i postupno premjestiti hranjiva u rodni dio drveta. U ovom članku donosimo vam nekoliko savjeta o smanjenju utjecaja vanjskih štetnika vinove loze.
Zimska rez vinove loze jedan je od najvažnijih pozitivnih zahvata za njezin rast i urod. Osnovni princip sastoji se u postizanju takvog učinka da na starom drvu rastu dvogodišnja stabla, a na njemu jednogodišnja stabla. Stoga bi svaki vrtlar trebao prije svake rezidbe dobro upoznati lozu po pojedinim dijelovima. Više o rezidbi vinove loze pročitajte u ovom članku.
Čišćenje, oblikovanje i rezanje trsova
Čišćenje se sastoji u rezanju prošlogodišnje građe , što bliže grani/deblu. Dvogodišnje posječeno drvo je tamnije, ali i deblje, čemu treba prilagoditi čvrstoću i odabir prikladnog alata. Korisno je koristiti takve vrtne škare , koje savršeno apsorbiraju udarce, manje ćete se umarati tijekom rada, a zahvaljujući posebno zamućenoj gornjoj oštrici, rezovi su čisti, glatki i precizni. Prilikom rezanja ne izostavljajte suhe ili oštećene dijelove.

Prilikom oblikovanja želimo postići optimalan broj grozdova da ne uzimaju hranjive tvari jedni drugima, ali i da trs ne bude “prazan”. Na trsu trebaju ostati samo mladi jednogodišnji mladici koji će biti što udaljeniji i ostavit ćemo ih do 10 pupova. Te mlade klice nazivamo izdanci . Nakon što ih očistite od starih vitica, usredotočite se na pomoćne jednogodišnje izdanke , poznate kao češeri . Oni u osnovi čine alternativu/zamjenu u slučaju da su vuče oštećene ili bolesne.
Češere skratite na najviše 2 pupa. Odrežite ih zajedno sa peteljkama najmanje 2 cm iznad pupa, ali uvijek samo koso . Time će se osigurati bolja odvodnja kišnice iz usjeka i uklanjanje raznih onečišćenja.

Zaštita vinove loze od štetnika
Podsjećamo, zaštita od štetnika ne bi se trebala odnositi na njihovo potpuno uklanjanje, već na zadržavanje utjecaja ispod praga štetnosti , odnosno narušavanje prirodne flore i faune u vinogradima. Specifična zaštita vinove loze trebala bi biti skup mehaničkih, bioloških, ali i kemijskih mjera.
Pozor - Pri korištenju sredstava za kemijsku zaštitu vinove loze redovito provjeravajte ne samo učinkovitost, već i trajanje upotrebe pojedinog sredstva. Nije preporučljivo koristiti isti lijek više od dva puta zaredom.
Tijekom cijele vegetacije vinovu lozu može napasti voćna grinja ili grinja hmelja . Uzrokuje da zeleni dijelovi posmeđe, postanu mat i kasnije se suše. Zaštitu možete osigurati grabežljivim grinjama ili bakrenim pripravkom koji stvara ravnomjerno raspoređen pokrov na biljci i štiti je i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.
Česti štetnici su lisne uši, ali i leptiri, tzv lozni omotači . Jedu pupoljke, izdanke i lišće. Prvi prirodni insekticid, netoksičan za ljude i grabežljive grinje, savršeno je učinkovit protiv njih. Ako je infestacija opsežna, ponovite aplikaciju nakon 7 dana.
Briga o vinovoj lozi kasnije će se odraziti na kvalitetu grožđa i samog vina. Iskusniji preporučuju da se vinogradi ne preopterećuju, da se ne pune više nego što je potrebno. Radije uživajte u malom, ali sve hranjivijem i zdravijem grožđu.