29.09.2020 (Ažuriranje članka: 21.09.2020)
Najbolje sorte jabuka u Slovačkoj. Koji su vaši favoriti?
Razlikujete li kod uzgoja jabuka je li to naša "izvorna" sorta ili samo udomaćena? Zanimaju li vas razlike između starih i novih sorti jabuka? I zapravo, ima li uopće smisla klasificirati ih na ovaj način? Oni su samo "naši" po dugogodišnjem uzgoju, ali zapravo dolaze iz drugih zemalja, poput Francuske, Belgije, Nizozemske itd. Više o sortama jabuka koje i dalje uspijevaju kod nas možete pročitati u nastavku teksta.
"Naše" slovačke sorte jabuka
Ukratko, samo uzak izbor lokalnih i regionalnih sorti možemo smatrati "našim". Sve one izvorno pripadaju domaćim vrstama jabuka i postupno su nastale križanjem divljih ili dugotrajno udomaćenih. Dolazili su nam kroz valove naseljavanja, s raskrižja trgovačkih putova ili kao "u naravi" za važne usluge.
Slovačke sorte - stare, izvorne uzgajaju se samo u ograničenoj mjeri, vezane su za klimatske i kulturne uvjete u toj regiji . To znači da ih nema u drugim dijelovima svijeta. Predstavljamo vam sorte Solivarské nozláchtilé, Hontiarska končiarka i Parména zlata zimná.
Jeste li znali da se u Slovačkoj izvorno uzgajalo više od 300 sorti jabuka, a danas je i onih "nekoliko jabuka" u opasnosti? Razlozi su različiti uzgojni postupci – jabuke se uzgajaju na slabijim podlogama, što je manje učinkovito. Mnogi od njih nisu bili namijenjeni daljnjem uzgoju , uostalom, samo za sušenje ili spaljivanje.
Koji su kriteriji važni pri odabiru odgovarajuće sorte stabala jabuka?
Osim odabira podloge (rasta voćke), preporučamo razlikovati sorte prema vrijeme sazrijevanja, otpornost na mraz i bolesti, a kvalitetu korijenskog sustava i razgranatost stabla jabuke možete saznati gledajući slike pojedinih sorti.
Prednost je fokusiranje na sorte stabala jabuka otporne na najpoznatije bolesti i štetnike. Jabuka može podleći krastavosti , koja će je nakon jače zaraze potpuno obezvrijediti. Osjetljivija sorta je, na primjer, Golden Delicious. Zanimljivo ga je vidjeti i vrlo rano tijekom skladištenja u domaćim uvjetima. Podložna je i pepelnici , a od odgovarajućih višenamjenskih pripravaka biramo Delan Pro iCalypso 480 SC .
Iz ovoga proizlazi još jedan važan kriterij, naime namjena date sorte . Volite li jabuke za izravnu konzumaciju ili za dugotrajno skladištenje? Koji više služe čemu?
Ljetne i ranojesenske sorte
Prikladni su za izravnu konzumaciju. Uzgajajte ih u manjem obimu, ne više od 3 stabla jabuke.
Ametist
Novija sorta, križanac Nella i Vista Bella. Dozrijeva početkom kolovoza, pogodan za konzumaciju max. mjesec dana nakon žetve. Stablo je srednje visine, plodovi su purpurnocrveni. Prednost je otpornost na bolesti i nezahtjevna reznica.
Jesenske i (kasno)zimske sorte
Dugotrajno skladištenje čak iu domaćim, podrumskim (hladnijim) prostorima.
Zlatna zvijezda
Poznate su po svojoj nježnozelenoj boji i ružičastoj nijansi sa sunčane strane. Mnogi ljudi ih ne vole zbog njihove krhke konzistencije , ali su svježi i ugodnog slatkog okusa. Planirajte berbu početkom listopada, jestivo od siječnja. Pogodno za čuvanje do travnja, svibnja.
Luna
Poznata češka sorta, tipičnih velikih kuglastih plodova zelene nijanse. Izrazito aromatičan i sladak . Pogodan za sadnju samo u nižim i srednjim položajima. Bere se također početkom listopada, ali se može konzumirati već u studenom.
Fuji
Svjetski popularna zimska sorta. Dozrijeva tek u drugoj polovici listopada, može se čuvati do svibnja. Loša strana je masovnog uzgoja , koji čak i sa svojim brojnim dostupnim klonovima stvara sumnju u kvalitetu. Manje rasprostranjena sorta kod nas , više u sjevernim pograničnim područjima.
Pinova
Preporučujemo sadnju u južnim područjima. Iako je manje osjetljiv na gljivične bolesti, održavajte ga u dobrom stanju fungicidima iz skupine strobilurina . Ima samo nježnu, crvenu boju, a prednost je i što se drvce lako oblikuje.
Topaz
Zaključujemo naš savjet sa stvarno bujnom, dobro rodnom zimskom češkom sortom Topaz . Pokazuje maksimalnu otpornost na bolesti, možete ga uzgajati i na višim položajima. Osvježavajućeg je okusa zahvaljujući suptilnom pikantnom dodiru. Planirana berba početkom listopada, ali kontinuirano provjeravati, posebno u slučaju velike berbe.