01.03.2021 (Ažuriranje članka: 28.02.2021)
Kako uzgajati gljive kod kuće bez dugotrajne potrage u šumi?
Zašto tražiti gljive u šumi, kada ih sigurno možete sakupiti u vlastitom vrtu? Dok im jedni ne mogu odoljeti zbog specifičnog mirisa i kulinarske namjene, druge privlače najnoviji ljekoviti i uljepšujući učinci. Očigledno se dobro snalaze u bilo kojoj posudi. Detaljnije ćemo objasniti u ovom blogu.
Kakvi su uvjeti uzgoja gljiva?
Nije toliko važno koje gljive želite uzgajati kod kuće, već u kojoj mjeri im možete zamijeniti šumsko okruženje. Teško je jer su spore gljiva jako vezane za stabla u blizini kojih su rasle u divljini. Uzgoj gljiva u vrtu također ne izbjegava činjenicu da njihov micelij (korijen gljive) prodire u korijenje drveća. Od njih dobiva hranjive tvari i vlagu.
Oko kojeg drveća najčešće rastu gljive? Možete ih pronaći u izobilju ispod hrasta, smreke, breze ili jasike.
Rastu li gljive doista nakon kiše? Da, ali ne trebaju samo dovoljno vlage, već i miran zrak. Ne vole kratke, ne obilne kiše, ali ni one dugotrajne. Suha ljeta donose usjeve samo u vlažnim i sjenovitim dolinama i u blizini potoka.
Odlučni ste uzgajati gljive u svom vrtu? Uglavnom, svi se mogu uzgajati na isti način, ali žetva će biti ubrana najranije sljedeće sezone.
Dobro je imitirati šumske uvjete na jedan od sljedećih načina:
Ispod odabranog stabla , kestena ili npr. kod bodljikave smreke tlo treba biti ilovasto, u sjeni i s plitkim korijenovim sustavom
Povoljni su uvjeti i pod čempresima koji štite od uobičajenih bolesti . Smješten u sjenu , prostor treba što manje plijeviti
Travnjak, da ili ne? Da, ali samo ako je što manje izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti . U idealnom slučaju, veći dio oko njegova perimetra zauzima živica.
Jeste li odabrali biotop na travnjaku za gljive? Inspirirajte se kako ga što bolje oživjeti nakon zime i koju tehniku vode odabrati za dovoljno navodnjavanja.
Jeste li znali da uvjete za rast gljiva možete osigurati i u plastici, kartonu, mahovini ili komadu drveta? Gotovo svaki supstrat za gljive je slama ili piljevina s micelijem gljiva.
Kako poboljšati kupljeni supstrat za gljive kod kuće?
Najvažnije je sterilizirati supstrat i proširiti micelij. Supstrat jednostavno uspite u zdjelu, prekrijete vodom i zagrijavate dok voda ne ispari. Ekspanziju ubrzajte tako da supstrat u većoj posudi premjestite na tamno mjesto na temperaturu od oko 20 °C . Rast traje oko 20 dana , u završnoj fazi prekriven je kao bijelom vatom. Zatim ga premjestite na hladno i tamno mjesto, supstrat treba poprskati vodom i prekriti zemljom.
Bukovača iz otpada?
Da, ali od kave. Ostaci kave toliko su vrijedan organski supstrat da se koriste u proizvodnji komposta i njegovom ubrzanju . Koristit ćemo plastičnu bocu, karton za održavanje vlage i birati spore gljiva u prodaji.
S plastične boce skinemo gornji dio i izrežemo min. 5 manjih rupa.
Zgusnemo unutrašnjost boce i naizmjenično stavljamo vlažan karton, talog kave i spore gljiva u okolinu za rast gljiva.
Pokrijte okoliš odrezanim dijelom boce i stavite ga u neprozirnu plastičnu vrećicu.
Prve gljive niču za 15-20 dana
Pod brezama uspijevaju kozaci
Imate li priliku neke od ovih gljiva donijeti iz šume u vlastiti vrt? U idealnom slučaju, ako su već prezrele. zatim im šešire potopiti u vodu 48 sati. Ovu mješavinu izlijete pod breze i možete uživati u berbi za sljedeću sezonu.
Pažnja, čak i ako ovaj postupak primijenite npr. na gredici, nije dobro sakupiti cijeli prvi urod! No, vjerojatnost da ćete postupak primijeniti na ljutiku ili hrast je minimalna.
Gljive uzgojene u podrumu
Najjednostavnije je nabaviti kompletan set za uzgoj sa supstratom i zemljom za prekrivanje. Pri prekrivanju zemlju samo posipamo, ni u kom slučaju ne smije biti natopljena. Čuvamo ga u prostoriji na temperaturi od 25 °C 3-5 dana. Čim se počne stvarati podrast (bijela plijesan), gljive premjestite u hladnije i tamnije mjesto. Temperatura u njoj ne bi trebala biti iznad 19 °C . Ove gljive najbolje uspijevaju u podrumu. Pažnja, prostoriju treba redovito provjetravati i prve male gljive zalijevati.
Berba se odvija u nekoliko faza, dok ih samo beremo sa zemlje, ne režemo. Nastavljamo zalijevati tlo nakon berbe, gljive će sigurno proklijati.
Shiitake gljiva na drvu
Jedna od prednosti uzgoja gljiva kod kuće je ta što si možete priuštiti malo egzotike u svojim vrtovima, a kasnije iu kuhinji. Naime, ova gljiva poznata je i pod imenom žilava jestiva gljiva - njena domovina su krajevi jugoistočne Azije.
Kako ga uzgojiti na komadu drveta? Biramo između hrasta, bukve ili graba . Rupe u drvu s podlogom moraju biti zabrtvljene, ali morate voditi računa o sporijem rastu nego u prirodnom mračnom i hladnom okruženju.
Što možemo postići uzgojem gljiva kod kuće?
Pogotovo što točno znamo što smo uzgojili i ne moramo brinuti da ćemo ubrati otrovne gljive. Ne koristimo organske kvalitetne gljive s pesticidima, a ono što nam se sviđa stavljamo u košaru i možemo ih spremiti na zalihe za zimu .
Najbolje za kraj :) Kako uzgajati hrastove?
- Sakupite gljive - iskreno, barem 2-3 gljive sa sočnim klobukom (velike, zrele, bez vidljivih oštećenja)
- Temeljito operite
- Klobuke sitno narežite ili sameljite u stroju za mljevenje mesa
- Uvjeti za rast gljiva - smjesa za sjetvu - kišnica / bunarska voda + kvasac. Za 2-3 šampinjona potrebno je 50 g kvasca i 4 litre vode
- U lonac dodajte vodu, kvasac, narezane klobuke gljiva i dobro promiješajte
- Ostavite na tamnom, toplom, djelomično pokrivenom mjestu dva tjedna. Trebao bi disati.
- Nakon dva tjedna smjesu promiješajte i uzmite 200 ml. Tu količinu pomiješajte s još 2 litre vode. Možete sijati ovu mješavinu.
- Gljivama je potrebna simbioza s biljkama, pa ih sadite u posude s drugim biljkama, npr. ljiljani.
- Biljku u loncu zalijte mješavinom 200 ml gljiva i kvasca.
- Postupak ponavljati dok se ne potroši 4 litre smjese.
Ovaj postupak su savjetovali Rusi :)