+421 915 420 295 +421 915 420 295 | PON - PET 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Agardina - internetska trgovina jeftinih sprejeva
0
Košarica
Košík
0,00 €

Menu
Vijesti » Kako sačuvati žetvu tijekom zime?

24.11.2020 (Ažuriranje članka: 23.11.2020)

Kako sačuvati žetvu tijekom zime?

Je li dobro miješati jabuke i kruške ili ne? Sama žetva mora biti pravilno pripremljena za skladištenje, kao i prostori. Usjev mora biti zaštićen od insekata, glodavaca i gljivica.

Dózy na uloženie potravín

Priprema žetve prije skladištenja

  • Berbu skladištimo tek nakon sortiranja i čišćenja. Čak i ako niste brali po suhom, kišovitom vremenu, povrće i voće treba sušiti – najbolje u djelomično natkrivenom prostoru (terasa, balkon).

  • Urod stavljati komad po komad u gajbice - svaki očistiti od lišća i zemlje, kod korjenastog povrća odrežemo grozd max. 2 cm iznad vrha rasta .

  • Nemojte skladištiti oštećene, pljesnive ili trule komade - ovisno o njihovom stanju, razmislite o kompostiranju kod kuće . Uobičajene gajbe ne uključuju povrće s voćem, rane i kasne sorte, zrelo i nezrelo voće.

Specifično skladištenje korjenastog povrća

Obratite pozornost na specifičnu pripremu npr . povrća prženog u dubokom ulju . Dubinu glavica kupusa odrežemo neposredno iznad površine tla tijekom berbe. Prije skladištenja kožice osušimo, pustimo da se osuše i osiguramo optimalnu temperaturu skladištenja od oko 0 °C. Kelj ostavljamo s tri ovitna lista (zaštitna funkcija). Glavice redovito presađujemo i kontroliramo nisu li napadnute najčešćim štetnicima i bolestima kupusnjača .

Prikladni prostori za dugotrajno očuvanje svježine

Skladovanie potravín vo vhodných miestach

Prikladan prostor za dugotrajno skladištenje (do proljeća) je vanjski podrum ispod zemlje, gdje temperatura ne pada ispod 0 °C. U blizini žetve treba osigurati ventilaciju i mogućnost podjele podruma na zasebne dijelove. Stoga urod stavljamo na drvene police u plastične sanduke sa spojevima.

Kako pohraniti povrće u kući ili stanu bez podruma?

Svake sezone, međutim, pojavljuje se problem kako pohraniti povrće u kući / stanu bez podruma. Montažni podrumi nisu prikladni za suho i svijetlo okruženje. Luk i češnjak najbolje je čuvati u suhim i tamnim prostorima. Njihovoj svježini pridonosi niža temperatura , koja se rijetko može popeti malo iznad 0 °C .

Dokazani savjet u montažnim smočnicama su dvoslojni spremnici s izolacijom od pijeska. Pijesak se koristi za zaštitu raznog korjenastog povrća od gubitka svježine. Stoga ga u sanduku odmah ispod vrha rasta prekrijemo tankim slojem vlažnog pijeska.

Naš savjet
Svaku zimsku sezonu započinjemo čišćenjem i dezinfekcijom podruma. Koristimo otopinu gašenog vapna . Podrum treba ventilirati kroz dimnjak, ali i kratkotrajnim prozračivanjem kroz prozore.

Alternativne opcije i zahtjevi za pohranu

Moguće je, primjerice, mrkvu dugo čuvati u staklenkama, zaleđenu solju ili narezanu na tanke štapiće. Kod staklenke za konzerviranje koristimo dobro oprane, osušene staklenke. Ostavljamo određeni razmak između povrća u staklenkama, za duži rok trajanja možemo koristiti krišku hrena. Boce ne zatvaramo.

Još jedan savjet je da čistu i osušenu mrkvu narežete na krupno ribež i stavite u staklenke. Povrće posolite. Na ovaj način mrkvu možemo čuvati u hladnjaku 4 do 6 mjeseci. Za kratkotrajno čuvanje u hladnjaku preporučamo papriku, rajčicu, tikvice i zelenu salatu. Dobro je zamrznuti sirovo korjenasto povrće narezano na štapiće.

Zašto ne skladištiti krumpir i jabuke zajedno?

Rôzne druhy obilnín

Krumpir i jabuke ne skladištimo zajedno u istim gajbama ili u dobro prozračenom podrumu. Ovisno o sorti jabuka, neke mogu postati gorke i brže izgubiti svježinu . Mrkva također ne smije biti u blizini krumpira. Krumpir spremamo u veće hrpe ili u više sanduke.

Posebno skladištenje krušaka i jabuka

Voće - kruške i jabuke mogu zajedno, ali u gajbama jedan po jedan sloj. U smočnicama provjeravamo da češnjak i luk svojom jakom aromom ne pokvare okus voća. U normalnim uvjetima bundevu je teško dugo čuvati. Potrebni su joj tamni, topliji prostori s temperaturom zraka oko 10 °C .

Blanširanje voća i povrća

Odličan savjet za kraj je način blanširanja i zamrzavanja sitnog voća, graška, brokule ili mahunarki. Međutim, temperatura ne smije pasti ispod -18 °C , nakon namakanja u kipućoj vodi povrće i voće se moraju odmah ohladiti. Čuvamo ih u manjim serijama u posebnim posudama. Ovom metodom možemo sačuvati gotovo 90% vitamina A, C i D 6 mjeseci ili više.

Flaše na uloženie sušených byliniek

Sušenje bilja

Većina ljekovitog bilja može se dugo čuvati samo sušenjem, a ne zamrzavanjem. Rijetko bilje mora zašuškati među prstima, tek onda ga počnite odvajati (lišće bez peteljke, sjemenke)

bez sitnih dijelova biljke). Ne gnječimo ih , čuvamo ih u staklenkama koje se dobro zatvaraju na tamnom i suhom mjestu. Ne zaboravite etiketu s nazivom i datumom skladištenja - začini i čajno bilje ne čuvaju se dulje od godinu dana. Tada su prikladni za kompost ili otopine domaćeg gnojiva .

Autor članka

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Vrtlarstvo je moj hobi već nekoliko godina. Često imam dilemu pri odabiru odgovarajućeg zaštitnog sredstva protiv štetnika u našem vrtu. S internetskom trgovinom lacnepostreky.sk surađujem od rujna 2019. godine kao menadžer sadržaja. Sa svojim timom tražim cjelovite odgovore na vaša pitanja. Niste pronašli ono što ste tražili? Javite mi se na poradna@lacnepostreky.sk i možda će upravo vaš problem biti tema sljedećeg bloga.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga s drugima  

Preporučeni proizvodi