24.11.2020 (Ažuriranje članka: 23.11.2020)
Kako sačuvati žetvu tijekom zime?
Je li dobro miješati jabuke i kruške ili ne? Sama žetva mora biti pravilno pripremljena za skladištenje, kao i prostori. Usjev mora biti zaštićen od insekata, glodavaca i gljivica.
Priprema žetve prije skladištenja
Berbu skladištimo tek nakon sortiranja i čišćenja. Čak i ako niste brali po suhom, kišovitom vremenu, povrće i voće treba sušiti – najbolje u djelomično natkrivenom prostoru (terasa, balkon).
Urod stavljati komad po komad u gajbice - svaki očistiti od lišća i zemlje, kod korjenastog povrća odrežemo grozd max. 2 cm iznad vrha rasta .
Nemojte skladištiti oštećene, pljesnive ili trule komade - ovisno o njihovom stanju, razmislite o kompostiranju kod kuće . Uobičajene gajbe ne uključuju povrće s voćem, rane i kasne sorte, zrelo i nezrelo voće.
Specifično skladištenje korjenastog povrća
Obratite pozornost na specifičnu pripremu npr . povrća prženog u dubokom ulju . Dubinu glavica kupusa odrežemo neposredno iznad površine tla tijekom berbe. Prije skladištenja kožice osušimo, pustimo da se osuše i osiguramo optimalnu temperaturu skladištenja od oko 0 °C. Kelj ostavljamo s tri ovitna lista (zaštitna funkcija). Glavice redovito presađujemo i kontroliramo nisu li napadnute najčešćim štetnicima i bolestima kupusnjača .
Prikladni prostori za dugotrajno očuvanje svježine
Prikladan prostor za dugotrajno skladištenje (do proljeća) je vanjski podrum ispod zemlje, gdje temperatura ne pada ispod 0 °C. U blizini žetve treba osigurati ventilaciju i mogućnost podjele podruma na zasebne dijelove. Stoga urod stavljamo na drvene police u plastične sanduke sa spojevima.
Kako pohraniti povrće u kući ili stanu bez podruma?
Svake sezone, međutim, pojavljuje se problem kako pohraniti povrće u kući / stanu bez podruma. Montažni podrumi nisu prikladni za suho i svijetlo okruženje. Luk i češnjak najbolje je čuvati u suhim i tamnim prostorima. Njihovoj svježini pridonosi niža temperatura , koja se rijetko može popeti malo iznad 0 °C .
Dokazani savjet u montažnim smočnicama su dvoslojni spremnici s izolacijom od pijeska. Pijesak se koristi za zaštitu raznog korjenastog povrća od gubitka svježine. Stoga ga u sanduku odmah ispod vrha rasta prekrijemo tankim slojem vlažnog pijeska.
Svaku zimsku sezonu započinjemo čišćenjem i dezinfekcijom podruma. Koristimo otopinu gašenog vapna . Podrum treba ventilirati kroz dimnjak, ali i kratkotrajnim prozračivanjem kroz prozore.
Alternativne opcije i zahtjevi za pohranu
Moguće je, primjerice, mrkvu dugo čuvati u staklenkama, zaleđenu solju ili narezanu na tanke štapiće. Kod staklenke za konzerviranje koristimo dobro oprane, osušene staklenke. Ostavljamo određeni razmak između povrća u staklenkama, za duži rok trajanja možemo koristiti krišku hrena. Boce ne zatvaramo.
Još jedan savjet je da čistu i osušenu mrkvu narežete na krupno ribež i stavite u staklenke. Povrće posolite. Na ovaj način mrkvu možemo čuvati u hladnjaku 4 do 6 mjeseci. Za kratkotrajno čuvanje u hladnjaku preporučamo papriku, rajčicu, tikvice i zelenu salatu. Dobro je zamrznuti sirovo korjenasto povrće narezano na štapiće.
Zašto ne skladištiti krumpir i jabuke zajedno?
Krumpir i jabuke ne skladištimo zajedno u istim gajbama ili u dobro prozračenom podrumu. Ovisno o sorti jabuka, neke mogu postati gorke i brže izgubiti svježinu . Mrkva također ne smije biti u blizini krumpira. Krumpir spremamo u veće hrpe ili u više sanduke.
Posebno skladištenje krušaka i jabuka
Voće - kruške i jabuke mogu zajedno, ali u gajbama jedan po jedan sloj. U smočnicama provjeravamo da češnjak i luk svojom jakom aromom ne pokvare okus voća. U normalnim uvjetima bundevu je teško dugo čuvati. Potrebni su joj tamni, topliji prostori s temperaturom zraka oko 10 °C .
Blanširanje voća i povrća
Odličan savjet za kraj je način blanširanja i zamrzavanja sitnog voća, graška, brokule ili mahunarki. Međutim, temperatura ne smije pasti ispod -18 °C , nakon namakanja u kipućoj vodi povrće i voće se moraju odmah ohladiti. Čuvamo ih u manjim serijama u posebnim posudama. Ovom metodom možemo sačuvati gotovo 90% vitamina A, C i D 6 mjeseci ili više.

Sušenje bilja
Većina ljekovitog bilja može se dugo čuvati samo sušenjem, a ne zamrzavanjem. Rijetko bilje mora zašuškati među prstima, tek onda ga počnite odvajati (lišće bez peteljke, sjemenke)
bez sitnih dijelova biljke). Ne gnječimo ih , čuvamo ih u staklenkama koje se dobro zatvaraju na tamnom i suhom mjestu. Ne zaboravite etiketu s nazivom i datumom skladištenja - začini i čajno bilje ne čuvaju se dulje od godinu dana. Tada su prikladni za kompost ili otopine domaćeg gnojiva .