Bolesti gomolja gladiola
Obilježja bolesti
Različite vrste gljivica i bakterija vrste Pseudomonas marginata sudjeluju u kvarenju gomolja gladiola tijekom vegetacije ili tijekom skladištenja. Suhu trulež, koja često završava mumifikacijom gomolja, uzrokuje gljiva Fusarium oxysporum f. sp. gladiole. Manifestira se kao bijela ili ružičasta gljivica na površini gomolja. Sivu gljivičnu prevlaku i srčanu trulež gomolja uzrokuje gljiva Botrytis gladiolorum. Oštro izražene sjajne jamice na bočnim i donjim stranama gomolja karakteristične su za bakterijsku pjegavost. Za razliku od gljivične pjegavosti, bakterijska se ne širi tijekom skladištenja.
Mogućnosti zaštite
Ako prilikom čišćenja gomolja uočimo opisane simptome karakteristične za neku od navedenih gljivica, sumnjive gomolje odmah zbrinjavamo, a ostatak mariniramo u otopini nekog od navedenih pripravaka. Namočite gomolje 20 do 30 minuta, zatim ih osušite i odmah posadite. Gomolji s rijetkim bakterijskim pjegama ne moraju se bacati. U proljeće, neposredno prije sadnje, možemo izrezati pojedina mjesta i ostaviti gomolje nekoliko dana na suhom i toplom mjestu da zacijele rane.