+421 915 420 295 +421 915 420 295 | PON - PET 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Agardina - internetska trgovina jeftinih sprejeva
0
Košarica
Košík
0,00 €

Menu

Staklastost jabuka

Staklastost jabukaStaklastost jabuka
Staklastost jabuka

Obilježja bolesti

Staklavost jabuka također je fiziološka bolest i često se pojavljuje na plodovima i prije berbe (slika 1). Obično počinje oko jezgre, ali ponekad prodire ispod kožice ploda u obliku tamnozelenih uljnih mrlja (slika 2). Režemo li staklaste jabuke, iz njih kaplje voda koja je dospjela u međustanične prostore. Nastanku vitrifikacije pogoduju velika kolebanja temperature između dana i noći krajem ljeta, kao i kasna berba jabuka. Budući da ne utječe na sve sorte, to je i sortno svojstvo. Najčešće se nalazi na sortama Clivia, Dukat, Cox's renet, Starking, Ontario i Gloster.

Mogućnosti zaštite

Pravovremena berba plodova i skladna ishrana stabala.

Preporučeni proizvodi