Bijela trulež vinove loze
Obilježja bolesti
Grožđe se može zaraziti osobito od početka mekšanja. Napadnute bobice bijelih sorti postaju mliječne do svijetlosmeđe, trunu i obično se brzo suše. Tipičan je octeni miris napadnutog grožđa, koji je uzrokovan prekomjernim razmnožavanjem i djelovanjem octenih bakterija i kvasaca. Napad se javlja uglavnom u toplom (optimalno 25-30 ° C) i vlažnom vremenu. Mogu se očekivati i opsežniji napadi, osobito ako dođe do masovnijeg ozljeđivanja bobica te uslijed toplog i vlažnog vremena (tuča, jaka pojava štipavaca).
Kemijska zaštita
Ugrožene sastojine visokoosjetljivih sorti moraju se tretirati u rizičnim uvjetima (pogodno vrijeme, ozljede grožđa) u vrijeme početka omekšavanja, odn. čak i kasnije ili nakon masovne ozljede (do 24 sata nakon tuče). U suštini to su pojmovi identični tretiranju protiv sive truleži.