Monilius sušenje cvjetova i mladica breskve
Obilježja bolesti
Uzročnik bolesti je gljiva Monilia laxa koja je i uzročnik truleži koštičavog voća. Infekcija se javlja kada se kišovito i hladno vrijeme zadrži tijekom razdoblja petorenja stabala. Bolest se najčešće javlja na višnji i marelici, a posljednjih godina zabilježena je i na breskvi i šljivi. Unutar navedenih voćnih vrsta postoje značajne razlike u osjetljivosti sorti, pa se često događa da različite sorte posađene jedna do druge pokažu različit stupanj napada. Gljiva hibernira u tzv monilium mumije, plodovi iz kojih se u proljeće oslobađa ogroman broj spora.
Mogućnosti zaštite
Dva tretmana osjetljivih sorti navedenih koštunica na početku i na kraju cvatnje stabala. Prskanje je posebno važno za hladnog i kišnog vremena. Uz kemijsku zaštitu potrebno je kontinuirano uklanjati grančice koje se suše, a najkasnije pri proljetnoj rezi koštunica sa stabala odrezati i spaliti osušene mumije plodova monilio s komadićima zdravih grančica.