10.08.2022 (Ažuriranje članka: 20.06.2024)
Rezidba vinove loze: sve što trebate znati o tome
Vinova loza je odlično drvo za svaki vrt - stvara ugodnu atmosferu i donosi slatku žetvu u jesen. Bilo da se bavite rekreativnim vinogradarstvom ili profesionalnim vinarom, sigurno znate da morate redovito njegovati svoju lozu. Godišnja rez je važna za održavanje kondicije, rodnosti biljke i zaštite od bolesti.
Dijelovi vinograda
Nadzemni dio vinove loze stariji od dvije godine naziva se starim drvom . Na njemu raste dvogodišnje drvo, odnosno ono koje je u prethodnoj sezoni služilo kao plodno drvo . Na njemu će se kasnije pojaviti jednogodišnje plodno drvo.
Njegove prve izdanke možete vidjeti nakon završetka vegetacije i postupnog opadanja lišća. Na vinovoj lozi treba paziti i na izgled mladica, odnosno neodrvenjelih mladica koje izrastaju iz mladih pupova. Jačaju, u jesen odrvene i postupno postaju jednogodišnje drvo.
Savjet stručnjaka : Zimi, posebno kada temperature padnu ispod -10 °C, staro drvo najbolje je skladište rezervnih hranjiva za vinovu lozu. Tretirajte ga prirodnim ekstraktima koji sadrže kitozan hidroklorid za jačanje staničnih stijenki i bolju otpornost na infekcije. Na starom drvu mogu se pojaviti i jednogodišnji izboji, ali oni su obično vrlo slabo rodni. Idealno ih je čuvati kao podlogu za plodno drvo iduće godine.
Kada je najbolje vrijeme za rez vinove loze? Zimi
Obrežite vinovu lozu kada je biljka još u vegetativnom stanju, ali u isto vrijeme su prestali jaki mrazevi. Idealna vanjska temperatura za rezanje je između 6 - 10 °C, što u našim krajevima znači rano proljeće, odnosno u mjesecima veljača i ožujak. Riječ je dakle o zimskom rezu vinove loze, odn rezati grožđe u proljeće.
Uzmite u obzir vremenske uvjete na određenoj lokaciji: na primjer, sadnju i rezidbu vinove loze na sjeveru Slovačke morat ćete obaviti kasnije nego na jugu zbog duljeg trajanja hladnih dana.
Ako ste lozu rezali za vrijeme mraza, hladnoća bi mogla oštetiti svježe odrezane krajeve biljke i oslabiti je. Ako pak biljku odrežete prekasno, iz rezova može početi curiti sok, što će biljku opet samo oslabiti – ova pojava se još naziva i „ plač ili suze trsa“. Svaki zahvat u žive, zelene dijelove biljke uzrokuje nepotrebno dodatno opterećenje koje se može odraziti na manji prinos ili povećanu pobolijevost vinove loze.
Obrezivanje grožđa ljeti
Glavni rez treba obaviti u proljetnim mjesecima. Ako je potrebno, obrezivanje grožđa ljeti je također prikladno - ali tada izvršite samo određene radnje:
-
prozračivanje biljke - sve stabljike s resama skratite na toliko da nakon zadnje rese ostane 5-10 listova,
-
uklanjanje neproduktivnih zalistaka - uklonite bočne neproduktivne zaliske iza prvog i drugog lista stabljike, ako su bliže glavnoj grani od resa, nemojte ih lomiti, samo ih skratite.
Rezanje grožđa
Vinova loza je drvenasta biljka koja daje grožđe samo na jednogodišnjem drvetu – odnosno rodne su samo one grane koje su izrasle tijekom prethodne sezone. Starije drvo (staro dvije i više godina) je neproduktivno i stvara samo lišće i neproduktivne mladice. Za cijeli zahvat potrebne su vam kvalitetne, oštre škare, zahvaljujući kojima možete napraviti precizan i nježan rez. Za tanje grane bit će dovoljne vrtne škare , za deblje grane preporučamo jače, dvoručne škare .
Odvoz starog, mrtvog drveta
U početku je potrebno ukloniti staro drvo, odnosno dvije i više godina stare, mrtve grane, koje će biljci nepotrebno oduzimati snagu u nadolazećoj sezoni. Odrežite prošlogodišnje mrtve izdanke što je moguće bliže grani ili deblu. Također uklonite oštećene, bolesne i suhe dijelove i izdanke s debla.
Smanjenje povlačenja i oblikovanja
Nakon uklanjanja suvišnih dijelova, vrijeme je smanjivanje i oblikovanje. Smanjenje jednogodišnjeg drva važno je za optimalnu rodnost – prekomjerna berba bi lišila vinovu lozu hranjivih tvari i pospješila pojavu bolesti.
Jednogodišnje drvo razrežite na 6-10 očica tako da debla (rodne grane) budu što udaljenija. Istina je da što imate jaču lozu, to više oka možete ostaviti. Kako prepoznati snagu biljke? Jaka loza je obično starija biljka jače strukture i dobrog korijenskog sustava.
Rez rezervnih izdanaka – češera
Osim reznica koje će vam donijeti urod, dobro je rezati jednogodišnje izboje za rezervu ili tzv. supozitoriji. Oni osiguravaju rast izdanaka za sljedeću sezonu i predstavljaju rezervu u slučaju da biljku napadnu bolesti ili druga (npr. mehanička) oštećenja. Češeri se režu na 1-2 oka, kosim rezom (zbog odvodnje kišnice iz reza) uvijek u smjeru pupa.
Trs odrežite u drugoj godini
Mlade biljke se režu godinu dana nakon sadnje na poseban način - kraći od dva izdanka za rezervu skratite na 1 oko, a duži, jači izdanak skratite na željenu visinu budućeg debla. Ako je i ovaj izdanak pretanak, izrežite ga na dvije petlje - tako će se formiranje debla odgoditi za jednu sezonu. Ako su vaše biljke starije, samo trebate napraviti rez prema gornjim uputama.
Opterećenje vinove loze
I prije same rezi preporuča se voditi računa o optimalnom opterećenju pojedine loze . To je broj pupova koji su preostali na trsu izraženo u m 2 . Kod nas su najzastupljenija mala (4-6), srednja (6-8) i visoka opterećenja (8-10). Jednostavna pomoć je masa, "težina" kićanke. Što su rese veće, podnose manji teret. To je slučaj s plavim sortama poput frankovke, od bijelih sorti poput malverine.
Vrste rezi vinove loze
Rez vinove loze možete napraviti na različite načine - ovisi o obliku, visini i veličini biljaka te o tome kako ćete ih držati.
Upravljanje "na šarki"
Vrsta visokog reda vinove loze gdje su trsovi međusobno udaljeni radi dovoljne cirkulacije zraka. Kada se vodi na zastor, biljka može imati jedan ili dva kraka, vođena u dva kata. Broj i duljina kordona, odnosno krakova čokota iz kojih trsovi rastu, je promjenjiva - ovisi o starosti i jačini pojedine biljke.
Srednji menadžment
Najrašireniji i najpopularniji oblik - ne zahtijeva puno prostora, a biljke možete posaditi bliže jednu drugoj. Na srednjoj liniji debla su dugačka oko 1 metar i na vrhu se nalazi "glava" s mladicama. Prilikom rezanja biljke ostavite 1-2 stabljike, koje zatim savijte i privežite za (vodoravnu) žicu za navođenje, zahvaljujući kojoj se protok soka ravnomjerno raspoređuje. Savijanje možete odgoditi za toplije mjesece, kada će grane zahvaljujući soku koji teče biti mekše i neće se lomiti.
Nisko vodstvo
Danas rijetko korištena vrsta rizoma - kod koje biljka nema stabljiku, a glavica iz koje izrasta mladica nalazi se nekoliko centimetara iznad tla. Nadzemni dio kra se prostire što je moguće niže do tla. Mladice jednostavno pričvrstite iglom, a ovim rezom ne stvarate trsove, već samo dvooke češere koji će donijeti urod.
Odabir prikladne vrste reza
Svrha reza je učinkovito oblikovati prirast vinove loze koji mora biti prilagođen različitim vanjskim, prostornim uvjetima, ali i određenom osloncu. To se može prikazati stupom, žicom, iglama koje uvijek postavite iznad trsa. Tako ćete se lakše nositi s jednogodišnjim biljkama. Tamo gdje želite minimalizirati utjecaj prljavštine i korova, preporučujemo korištenje štitnika za drveće s podesivim promjerom za lakšu košnju i uređenje okoliša.
Jedna od najrasprostranjenijih vrsta rezidbe, kako u domaćim vrtlarskim uvjetima tako iu vinogradima, je srednja (rajnsko-hesenska) rez , ali o vama i mogućnostima vašeg vrta ovisi koji ćete način rezanja grožđa odabrati. Općenito, svakim preporučenim rezom vinove loze doprinosite boljoj cirkulaciji zraka između pojedinih grana i protoku hranjiva. Ako tijekom njegovanja trsa primijetite zaraženo drvo, odmah ga uklonite i ne ostavljajte u blizini. Spalite takav grm i pravilno dezinficirajte korišteni rezni alat . Inače bi se zaraza prenijela na druge dijelove trsa.

Greške u rezidbi vinove loze i prevencija bolesti
Uzgoj grožđa u vašem vrtu ili vinogradu donijet će vam mnogo radosti zahvaljujući pravilnoj rezidbi. No, ako pogriješite pri rezi i vaše biljke budu u opasnosti od bolesti vinove loze , evo kako ih možete spriječiti:
-
oštećenja uzrokovana vanjskim utjecajima : neočekivani vremenski utjecaji (ledenjak, naglo zatopljenje) ili slabljenje biljke mrazom (zbog rane rezidbe) mogu pospješiti pojavu bolesti za koje je idealna prevencija uporaba fungicida širokog spektra, npr. Folpan 80 WDG , koji također može spriječiti razvoj tzv patogeni rana,
-
loše prozračivanje biljke : uzrokovat će povećanu vlažnost zraka i pojavu raznih gljivičnih i gljivičnih oboljenja - biljku možete zaštititi prozračivanjem ljetnog reza listova i stabljike te prskanjem vinove loze npr. Zato 50 , Melody combi ili Cabrio top .
Vjerujemo da će vam naši savjeti pomoći i držimo fige na putu do žetve iz snova!